En doft eller en smak kan stanna i minnet en hel livstid. Om du får chansen att uppleva den igen kan den förflytta dig i tid och rum på en sekund.
Under en tretton månader lång seglats på den egna båten Lazy också kallad Grodan fann jag matlagning ännu mer lustfylld än tidigare. Är man plötsligt miljonär i tid och slipper vardagsstressen får kreativiteten större utrymme, därför blev att dokumentera maten ombord ett nytt och stort intresse.
Utöver den egna matlagningen passade jag också på att bjuda in andra långseglare jag träffade under resans gång. De fick dels bidra med sina favoritrecept, dels berätta lite om sig själva och de äventyr de var ute på. Totalt medverkar därför ett tjugotal gäster i boken.
Mitt sätt att laga mat på gör att recepten ombord på Grodan inte bara kan utan bör provas och ändras, efter tycke och smak. Hämta din inspiration här, men lägg till eller ta bort ingredienser, precis som du har lust.
Jag hoppas att du som läser boken både hittar dina nya favoritrecept och din nya inspirationskälla här. Ta med den på hajkturen, på ån, sjön eller havet eller använd den i hemmets lugna vrå. Lyckligast i universum blir jag om en hel familj med individer i olika åldrar upptäcker sina olika favoriter och använder dem, ofta.